Albirea dentară

Sănătatea gingiilor și păstrarea dinților naturali

Societatea modernă în care trăim ne impune ca standarde de frumusețe un zâmbet cât mai alb și mai frumos, care semnifică pentru ceilalți tinerețe și încredere în sine.

De aceea peste 75% dintre pacienți, când sunt intrebați ce ar schimba la zâmbetul lor, răspund fără ezitare: culoarea.

FORMELE CLINICE ALE DISCROMIILOR DENTARE

Discromii dentare:

  1. Extrinseci
  2. Internalizate
  3. Intrinseci

Discromiile DENTARE EXTRINSECI

Sunt reprezentate de coloraţii care apar pe suprafaţa dintelui cel mai frecvent datorită diferitelor obiceiuri alimentare (alimente si lichide cromatofore precum ceaiul, cafeaua, vinul roṣu, fructe roṣii), vicioase (pigmentaţia nicotinică, asociată cu un pH ↓ ṣi cu modificãri de permeabilitate a smalţului), ale fiecãrui pacient.

Dar pot fi produse ṣi de soluţii de clãtire oralã (clorhexidina din apele de gurã), medicamente (nitrat de staniu din fluorura de staniu, permanganat de potasiu-post detartraj, medicatie pe bazã de fier, tantum verde).

Aceste pigmentaţii acumulate la suprafaţa dintelui au diferite mecanisme de legare, în principal prin intermediul peliculei proteice salivare de la suprafaţa dintelui.

Factorii predispozanţi în producerea discromiilor extrinseci sunt igiena precarã (existenţa plãcii ṣi a tartrului care favorizeazã prezenţa agenţilor cromatofori), defectele de smalţ, disfuncţiile salivare.

Aceste coloraţii sunt eliminate prin utilizarea unor produse de igienă orală speciale ṣi mai ales prin manopere de igienizare profesionalã (periaj, detartraj, air-flow).

Discromiile DENTARE INTERNALIZATE

Sunt reprezentate de coloraţii care apar prin fixarea agentului cromatofor în structura dentarã, după erupţia dintelui pe arcadã.

Calea de pãtrundere este explicatã de substanţa interprismaticã a smalţului, fisurile traumatice ale smalţului, defectele de mineralizare ṣi strucurale ale dintelui.

În acest caz, igienizarea profesionalã nu este suficientã, fiind necesarã instituirea unor tratamente oxidative pentru tratarea acestui tip de discromie dentarã (pentru a distruge legãtura dintre matricea organic/anorganicã ṣi pigment)= albirea dentară profesională

Discromiile DENTARE INTRINSECI

Sunt reprezentate de coloraţii care apar prin fixarea agentului cromatofor în structura dentarã, modificând luminozitatea structurii dentare, în perioada formãrii mugurelui dentar sau dupã erupţia dintelui pe arcadã. De aceastã datã agentul cromatofor pãtrunde din interiorul cavitãţii pulpare

Discromia de cauzã generalã apare în

  • deficienţe nutriţionale/metabolice (carente vitaminice, fosfor, calciu-displazii ale smaltului; hiperbilirubinemia din anemii hemolitice, boli cardiac congenital, porfiria congenitalã eritropoieticã),
  • în afectiuni de cauzã infecţioasã (rubeola, varicela, CMV),
  • boli genetice (hipocalcifieri, hipomineralizãri),
  • discromii medicamentoase tetraciclina, fluoroza

Discromiile de vârstã

Apar în modificãri de configuraţie a smalţului, prin subţierea acestuia. Astfel transpar depozitele de dentinã secundarã ṣi terţiarã. Totodatã, este asociatã impregnarea cu agenţi coloranţi din mediul oral.

Filodent oferă servicii profesionale de albire, atât convenționale, cât și ALBIRE DENTARĂ LASER- cea mai nouă metodă de albire, cu rezultatele cele mai durabile, cu cel mai scăzut grad de sensibilitate postoperatorie.

Întrebări și răspunsuri privind Albirea Dentară

Vă rugăm trimiteți întrebările dumneavoastră prin intermediul formularului de contact

Cere O Programare